Kitten op komst?
dit heb je nodig

28/07/2021 Huisvesting & aanschaf Kat

Kitten op komst? Dit heb je nodig

Verwelkom je binnenkort een kitten bij je thuis? Om hem of haar de beste start te geven, is een goede voorbereiding belangrijk. Zo zal je huistijger met zo weinig mogelijk stress aan zijn nieuwe leven tegemoet kunnen spinnen. Hierbij een overzicht van dingen die je zal nodig hebben. Zo kan jij eens je nieuwe kitten er is, je volledig op hem focussen.

Transportbox of transportmand


Wanneer je je kitten gaat afhalen, is het belangrijk om een transportbox of transporttas mee te nemen waarin je hem of haar veilig kan vervoeren. Eventueel kan je een handdoek of dekentje met nestgeur erin leggen, zodat je kleintje zich op z’n gemak voelt. Een transportbox die je langs boven kan openen is het meest geschikt voor katten.

Opgelet: check voor vertrek even of je transportbox stevig in elkaar zit.


Ga veilig op weg met onze transportboxen

cat sitting in transport box - kat zit in transportmand - flamingo pet products

Eten & drinken


Je kitten moet nog groeien en heeft dus nood aan de nodige bouwstoffen. Omdat kittens soms nogal kieskeurige eters kunnen zijn, is het handig om te vragen welk voer het dierenasiel, opvanggezin of de fokker aan je kitten gaf. Dit kan je dan blijven geven tot je kitten moet overstappen op volwassen voer. Vergeet ook geen snacks in je boodschappenmandje te leggen. Door je kitten snacks te geven kan je hem helpen om aan jou te wennen en kan je snel jullie band versterken.

Wist je
dat...

katten lactose-intolerant zijn? Hoewel ze erg graag melk drinken, zet je de kat dus best niet bij de melk. Van lactose krijgen ze maaglast, mogelijk met diarree en overgeven als gevolg. In de betere dierenspeciaalzaak kun je wel kattenmelk kopen. Dat is lactosevrije melk die veilig is voor je kitten of kat.
Om eten en drinken aan je kleintje te presenteren, heb je natuurlijk een eet- en drinkbakje nodig. Je kan ook opteren voor een eetbakje en een drinkfontein. Katten zijn namelijk moeilijke drinkers. Zo’n fontein stimuleert je kitten om extra te drinken en is dus erg gezond voor je kleine vriend. Daarnaast kan je ook natvoer geven voor een betere hydratatie.

De juiste krabpaal


Een krabpaal is belangrijk voor de verzorging van de nagels van je kat, voorkomt verveling en vermindert de kans dat hij aan je meubilair gaat krabben. Krabpalen bestaan er in alle soorten en vormen. Bij het selecteren van een krabpaal, zijn er enkele criteria die je in het achterhoofd kan houden. Heb je een kitten van een groot ras (bv. Maine Coone)? Ga dan zeker voor een stevige krabpaal met bredere stammen, grotere ligvlakken en grotere openingen in de beschutte plekjes.

Daarnaast is het ook handig om rekening te houden met de onderhoudsvriendelijkheid van de krabpaal. Sommige krabpalen kan je makkelijk stofzuigen, bij andere kan je zelfs onderdelen in het wasmachine steken. Tot slot zijn natuurlijk ook je beschikbare budget belangrijk én wat er past in je interieur.

Sommige katten zullen helemaal uit zichzelf aan de krabpaal gaan klauwen. Het zit namelijk in hun instinct om zo hun geur achter te laten en hun territorium af te bakenen. Wil je kitten toch niet meteen aan de slag met de krabpaal? Dan kan je wat kattenkruid gebruiken om dit te stimuleren.

Kattenbak en toebehoren


In tegenstelling tot een puppy of ander dier dat je zelf moet trainen om zindelijk te worden, zijn kittens vaak al zindelijk wanneer je ze in huis neemt. Voor een jonge kitten kan een open kattenbak een betere keuze zijn, omdat er soms wat kracht nodig is om het deurtje open te duwen. Ook voorkomt een open kattenbak een claustrofobisch gevoel. Je kan natuurlijk ook een gesloten kattenbak nemen en het deurtje eruit laten tot je kitten groot en sterk genoeg is. Een gesloten kattenbak ziet er natuurlijk properder uit en voorkomt de verspreiding van onaangename geurtjes.

De kattenbak zal je moeten vullen met een van de vele soorten kattenbakvulling. Zo heb je de klassieke klei- en silicagelkorrels (fijn of grof), houtpellets … Klontvormend of niet klontvormend, met of zonder geurtoevoeging … Vaak is het een kwestie van een aantal soorten uitproberen en kijken welke jij zelf de beste vindt. Bij Flamingo vind je alvast heel wat soorten kattenbakvulling.

Cat sitting in litter box - kat zit in kattenbak - flamingo pet products
Cats playing in litter box - katten spelen in kattenbak - flamingo pet products

Aangepaste kattenbakvulling voor kittens


Voor kittens kies je best voor een aangepaste kattenbakvulling. Kittens hebben net als mensen namelijk de neiging om alles in hun mond te steken. In een zeldzaam geval zou je kitten dus enkele kattenbakkorrels kunnen opeten. In het Flamingo-assortiment vind je ook kattenbakvulling speciaals voor kittens.

Vergeet ook geen schepje voor de kattenbak. Zo ben je zeker dat er geen bacteriën of vuiltjes aan je handen zouden blijven kleven. Uitwerpselen van je kitten of kat kunnen namelijk ziektekiemen bevatten. Het soort schepje dat je nodig hebt, hangt af van de gekozen kattenbakvulling. Laat je gerust adviseren in de winkel.

Een poezelig kattenbed


Heel wat kittens zijn blij met een eigen plekje om weg te dromen. Ze slapen namelijk maar liefst 16 uur per dag. In het Flamingo-gamma vind je zachte kattenkussens, huisjes met een krabgedeelte, rieten mandjes en slaapzakken waar je huistijger zich heerlijk in kan verstoppen.

Kijkt jouw kitten nog even de kat uit de boom? Of verkiest hij toch nog jouw zetel of bed om een dutje te doen? Dan is kattenkruid je beste vriend. Leg een kleine hoeveelheid in het bedje om je kitten te stimuleren het kattenbedje te ontdekken.


 Snuffel door onze comfy kattenbedjes

Speeltjes om van te spinnen


Poezen vinden het heerlijk om te spelen. Hun jachtinstinct zorgt ervoor dat ze regelmatig op iets willen jagen. Een ritselend of rinkelend speelgoedje stimuleert dat instinct nog eens extra. Of gebruik eens een speelhengel zodat jullie samen kunnen spelen. Echte qualitytime!

Met speeltjes die specifiek gemaakt zijn voor katten zit je veilig. Bij de productie wordt er extra op gelet dat ze niet kunnen versplinteren en niet ingeslikt kunnen worden door katten. Natuurlijk kan je je huistijger ook eens laten spelen met een bolletje papier of een kartonnen wc-rolletje zolang je zelf een oogje in het zeil kan houden.

Kam of borstel


Kammen of borstelen zorgt ervoor dat je lieve kitten gezond en mooi blijft. Heb je een langharige kitten? Dan is regelmatig goed borstelen extra belangrijk, want zijn vacht kan vervilten of in klitten geraken. En dat kan na verloop van tijd ongemak of pijn veroorzaken voor je lieve huistijger. Maar ook kortharige kittens hebben wat verzorging nodig.

Er bestaan verschillende soorten kammen en borstels. Welke jij nodig hebt, hangt af van de lengte en de textuur van de vacht van je kitten. Je dierenarts, trimmer, cattery of dierenasiel kan je adviseren welk soort kam of borstel ideaal is voor de vacht van jouw kat. Laat je kitten of kat zich minder makkelijk borstelen? Een massagehandschoen heeft een dubbele werking. Naast het borstelen helpt de handschoen je kitten of kat tot rust komen. 

Hoe vaak moet je je kat nu borstelen? In het algemeen kan je deze regel hanteren:

  • Langharige katten: dagelijks kammen
  • Halflangharige katten: 2 x per week kammen
  • Kortharige katten: 1 x per week kammen

Twee keer per jaar komen katten in de rui en verliezen ze extra veel haar. Op dat moment ontstaan er ook vaker klitten. Tijdens deze periodes kan je de vacht best intensiever verzorgen, of even langsgaan bij een trimmer. Als je klitten ontdekt die je zelf niet uitgekamd krijgt, wacht dan zeker niet te lang om hulp te zoeken van een trimmer.


 Ontdek alles voor een gezonde vacht

owner brushing cat - baasje borstelt kat - flamingo pet products
cat receiving chin rubs - kat krijgt aaitjes aan de kin - flamingo pet products

Kattenshampoo


Katten zijn heel propere dieren. Maar soms kunnen ze toch wat extra hulp gebruiken. Vooral naaktkatten moeten ongeveer eenmaal per week gewassen worden met een shampoo die geschikt is voor katten. Doordat ze geen haar hebben, blijft talg en zweet namelijk op de huid zitten en worden ze vuil. Net zoals wij mensen. Zo kunnen ze zelfs vlekken op kledij en meubilair achterlaten.

Bij andere katten wordt de meeste huidsmeer door de haren opgenomen. Maar zij kunnen ook al eens in iets smerigs rollen, wat niet makkelijk schoon te likken is of wat ze beter niet zelf oplikken (bijvoorbeeld minder gezonde stoffen). Het is wel zo handig om dan steeds een busje kattenshampoo in huis te hebben voor wanneer zoiets eens voorvalt. Alvast héél veel plezier met je kitten(s)!

Samengevat

De belangrijkste spullen die je moet aanschaffen voor je kitten zijn kittenvoer, een kattenbak en toebehoren (kattenbakvulling, schepje), een eet- en drinkbak, een krabpaal, een bedje, speeltjes en een kam of borstel. 
Enkele belangrijke criteria voor het kiezen van een krabpaal is het formaat en de stevigheid (kies zeker een stevig formaat voor grotere kattenrassen), de onderhoudsvriendelijkheid, wat er past in je interieur en natuurlijk je budget.
Algemeen genomen borstel of kam je je langharige kitten best elke dag. Je halflangharige kitten borstel je best 2 keer per week, en je kortharige kitten 1 keer per week.