Wat heb ik nodig
voor mijn puppy?

21/07/2021 Huisvesting & aanschaf Hond

Wat heb ik nodig voor mijn puppy? Een checklist

Een puppy adopteren of kopen is iets moois. Genieten van die jonge onhandigheid, dat pluizige snoetje en de onweerstaanbare geluidjes … Je bent dus vast volop aan het aftellen. Of misschien heb je je kleine vriend zelfs al in huis? Geen zorgen, wij sommen op welke puppybenodigdheden je nu precies nodig hebt, zodat jullie optimaal kunnen genieten van jullie tijd samen.

Wel of geen bench?  


Wel of geen bench nemen? Daarover zijn de meningen soms verdeeld. Een bench gebruiken heeft dan ook heel wat voordelen in petto. Alleen is het zo dat je best enkele zaken in het achterhoofd houdt. We lichten het kort eventjes toe:

Voordelen van een bench:

 • Met een zacht benchkussen maak je er makkelijk een knus slaapplekje van.
 • Het is een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining, want een puppy houdt er niet van om zichzelf te bevuilen.
 • Het is een veilige plek voor je kleine vriend wanneer je even niet op hem kan letten of even het huis uit moet.
 • Als je hond ooit moet herstellen van een operatie en niet veel mag bewegen, is het handig dat hij gewend is aan een bench.

Aandachtspunten van een bench

 • Je pup heeft een beperkte bewegingsruimte. Gebruik de bench daarom slechts voor korte periodes en zorg dat je pup ervoor en erna voldoende kan bewegen.
 • Als je je puppy te lang in de bench laat, kan hij nadien willen overcompenseren waardoor hij tijdelijk extra actief is en extra veel aandacht vraagt.
 • Als je puppy in de bench zit, heeft hij tijdens die momenten minder mogelijkheden om te socialiseren met zijn omgeving.
 • Zorg ervoor dat je puppy eten en drinken heeft in de bench, zeker als hij er meerdere uren in verblijft.

Conclusie: een bench is een handig hulpmiddel en zelfs een veilig plaatsje waar je puppy rustig wordt. Alleen gebruik je hem best met mate. Bijvoorbeeld om ’s nachts in te slapen, en/of enkele korte momenten door de dag. Daarnaast laat je je kleine vriend best langzaam wennen aan de bench. Dat noemen we benchtraining.
puppy sitting in run - puppy zit in ren - flamingo pet products

Benchtraining? Zo pak je het aan 


 • Laat je pup langzaam wennen aan zijn veilige plekje. Dat kan bijvoorbeeld door hem in de bench te leggen als hij moe is en het deurtje in het begin open te laten. Vervolgens kan je de tijd in de bench stap voor stap verlengen en het deurtje ook eens sluiten en zo opbouwen.
 • Gebruik de bench niet om je pup te straffen. Dat kan negatief gedrag in de hand werken en zal de benchtraining zeker niet ten goede komen.
 • Geef eten en lekkers steeds in de bench. Zo legt je puppy meteen de link tussen de bench en leuke gebeurtenissen.
 • Huilt je puppy in de bench? Wacht dan even en laat hem er weer uit zodra hij even stil is.
 • Zet je de puppy in de bench wanneer je het huis verlaat, laat hem er dan niet meteen uit wanneer je de kamer weer binnenkomt. Zet je puppy ook af en toe in de bench als je gewoon in de kamer bent.
 • Koop je de bench graag op de groei? Een te grote bench maakt het moeilijker om je puppy zindelijk te maken. Met wat creativiteit kan je hem tijdelijk verkleinen, bijvoorbeeld door er een houten wandje of lege eet- en drinkbak in te plaatsen.
 • Plaats de bench in het begin dicht bij jou. Dat stelt je puppy gerust. Nadien kan je de bench steeds verder verplaatsen tot op de plaats waar je wil dat hij definitief zal slapen.

Hondenmand of -kussen voor zoete dromen


Als alternatief of aanvullend op een bench kan je je puppy laten wegdromen in een heerlijke hondenmand of op een lekker kussen. Dat kan bijvoorbeeld in een veilige kamer. Met een benchkussen tover je jouw bench ook om tot een lekker slaapplekje.

Voor een puppy kies je best een onderhoudsvriendelijke hondenmand of -kussen, want je puppy kan al eens een ongelukje hebben. Een kussen met rits of een wasbare mand zijn weer als nieuw na een wasbeurt. Volg wel steeds de vermelde wasvoorschriften. 

Als je je kleine vriend graag zo veel mogelijk vrijheid geeft, kan je ook werken met een traphekje. Zo kan je lieve schat alvast niet van de trap sukkelen als je even niet oplet. Zo’n hekje kan ook handig zijn om de toegang te blokkeren tot ruimtes waar je puppy niet mag komen en die geen deur hebben.

Zindelijkheidstraining met puppy pads


Puppy’s kunnen hun plasje nog niet zo lang ophouden. Vaak moeten ze bijna elk halfuur plassen. Vooral na het slapen, na het eten en na het spelen laat je je kleine vriend best even buiten. Gelukkig kan je met enkele hulpmiddeltjes de zindelijkheidstraining makkelijker en aangenamer maken.

Wat zijn puppy pads en waarom zijn ze zo handig?


Om je puppy snel zindelijk te maken, bestaan er heel wat hulpmiddeltjes. Puppy pads (ook wel trainingsmatten of puppymatten genoemd) en puppy trainingsspray zijn fijne manieren om stapsgewijs naar zindelijkheid toe te werken zonder dat je interieur vuil wordt. Puppy pads absorberen de urine en hebben een waterdichte onderlaag. Hierdoor zijn ze makkelijk op te ruimen. Superhandig wanneer je je pupje niet altijd op tijd buiten kan laten zoals ‘s nachts, op een appartement of als je moet gaan werken.

Hoe puppy pads gebruiken?

Je legt de puppy pads op een plaats waar je puppy zijn behoefte mag doen. Je kan ze vervolgens stapsgewijs dichter bij de deur leggen waar je puppy straks buiten zijn behoefte zal moeten doen. Je kan ze ook in de bench leggen zolang je kleine vriend nog niet zindelijk is, om de bench langer schoon te houden. Of creëer een heus hondentoilet met het bakje dat speciaal bedoeld is voor puppy pads.
Daarnaast kan je puppy pads ook gebruiken om in je hondenkussen met rits te stoppen. Zo is je hondenkussen nog beter beschermd tegen ongelukjes. 
De puppy trainingsspray kan je dan weer gebruiken om de puppy pads (of een andere plaats waar je puppy zijn behoefte mag doen) nog aantrekkelijker te maken. Omgekeerd bestaan er ook sprays die voorkomen dat je puppy zou gaan op plaatsen waar dat niet mag

Husky puppy sitting on puppy training pad - Husky puppy zit op trainingsmat - Flamingo Pet Products

Wandelbenodigdheden op maat van je puppy


In het begin kan je puppy nog niet zo lang wandelen. Een vuistregel is hooguit 5 minuutjes per maand dat je puppy oud is, en dat tot hij 1 jaar oud is. Een andere gekende vuistregel is 1 minuut per week dat je puppy oud is. Zware fysieke inspanningen als puppy kunnen de kans verhogen dat jouw hond op latere leeftijd gewrichtsproblemen ontwikkelt, omdat de groeischijven nog niet volledig zijn gesloten.

Alleen is het wel belangrijk om van kleins af aan hier al mee te oefenen en je kleine vriend te laten wennen. Meerdere korte wandelingen per dag zijn ideaal. Daarom heb je dus een halsband of harnas en een leiband nodig. In het begin zal je puppy nog regelmatig uit zijn halsbandje groeien. Daarom kies je best een verstelbaar exemplaar en kan je best zijn halsomtrek even (laten) meten.

Daarnaast koop je best een leiband die stevig en niet te lang is, of een rollijn (Flexi). Je puppy moet nog leren wandelen, dus je zal hem zo veel mogelijk kort willen houden in het begin. Ook kan een te lange leiband erg zwaar zijn voor je kleine vriend.

Puppyspeelgoed om te ravotten


Puppy’s moeten nog veel spelen. Ze wisselen hun tandjes, waardoor ze graag op alles kauwen en bijten. De juiste puppyspeelgoedjes gecombineerd met voldoende afwisseling kunnen dus mogelijk jouw meubilair redden. Zorg ervoor dat er zeker ook enkele stevige kauwspeeltjes bij zitten. Rubberen speeltjes zijn vaak een goede optie. Een rubberen kauwtoy in water te dompelen en vervolgens invriezen kan eventuele pijn bij het tandjes wisselen verminderen.
Speelgoedjes waar je snoepjes in kan verstoppen zorgen ervoor dat je puppy moet werken voor lekkers en kunnen hem uren bezighouden. Ideaal om verveling tegen te gaan en om zijn brein te stimuleren. Of wanneer je eens even iets anders wil doen. Want iets gedaan krijgen met een puppy in huis lijkt soms een moeilijke opdracht. Geen nood, met wat lekkers verstopt in een speeltje en een puppyren kan je kleine vriend zichzelf veilig bezighouden.

Tip

Geef je puppy best niet al zijn speeltjes tegelijkertijd. Net zoals wij mensen worden ze hun speelgoedjes beu. Daarom kan je best een aantal speeltjes eens een aantal maanden wegleggen en daarna opnieuw presenteren. Het zal zijn alsof je kleine vriend weer een fonkelnieuw speeltje krijgt!
Laat je pup of hond voor de zekerheid nooit zonder toezicht met een speeltje spelen. Voor sommige honden is het allerleukste spelletje net om het speelgoed uit elkaar te halen of het piepertje of belletje eruit te halen. Geen enkel speelgoed is onverwoestbaar en onderdelen van speeltjes kunnen blokkades veroorzaken. Houd dus steeds een oogje in het zeil.

Alles voor een tripje met je pup


Van het afhalen bij de fokker of het asiel tot de inentingen bij de dierenarts, je kleine vriend voorstellen aan familie of die schattige puppypootjes kennis laten maken met het losse zand aan zee. Je puppy gaat graag met je mee. Het is dan ook belangrijk dat je hem steeds veilig kan vervoeren.
man sitting in trunk with his dog - man zit in koffer met zijn hond
Afhankelijk van de grootte van je loebas en je voorkeur, kan je gaan voor een transportbox of een beschermend deken en een beschermgordel met harnas voor in de wagen. Of als je kofferruimte groot genoeg is, een beschermend deken en net tussen de koffer en de achterbank.

Geraakt je puppy (nog) niet in de koffer van de auto? Of heb je een groot ras en moet je zijn gewrichten zoveel mogelijk sparen? Dan kan je ook best een inklapbaar trapje of loopplank kopen om makkelijker in de koffer te geraken en zijn gewrichten te besparen.

Verzorging en verwennerij


Je wilt zo goed mogelijk zorgen voor je nieuwe kleine vriend. Daarvoor zal je ook even langs de verzorgingsafdeling moeten passeren in de dierenwinkel. Een beetje wellness, daar houden we toch allemaal van?

Puppyshampoo


Misschien denk je aanvankelijk dat je geen puppyshampoo nodig hebt. Maar ik kan je vertellen dat je puppy altijd nieuwe manieren vindt om vies en vuil te worden. Een modderplas, een ongelukje in de bench, die vuilniszak die er zo verleidelijk uitziet … you get the picture. Een puppyshampoo is speciaal ontwikkeld voor je jonge vriend en heeft een zachtere formule dan een klassieke shampoo.


Tandenborstel & hondentandpasta


Verder is het belangrijk om je puppy op jonge leeftijd al te laten wennen aan gebitsverzorging. Zo voorkom je gebitsproblemen op latere leeftijd. Je kan beginnen vanaf een leeftijd tussen de 8 en 12 weken. Begin door eerst je puppy af en toe aan te raken aan de mond en bouw verder op. Laat vervolgens wennen aan de hondentandpasta door hem er eens van te laten likken. Pas als je puppy dat gewend is, begin je met de tandpasta aan te brengen met je hand en vervolgens met een tandenborstel voor honden. Poets de tanden 2 keer per week.

Oog- en oorreiniger


Honden met hangende oren zijn gevoelig voor oorontstekingen. Om die te voorkomen, zal je regelmatig de oren moeten schoonmaken met een oorreiniger. Ook opgehoopt traanvocht in de ooghoeken kan je best eventjes verwijderen met een oogreiniger om oogontstekingen te voorkomen. Is het pus in de ooghoeken fel geel of groen? Dan kan je het oog best even laten nakijken door een dierenarts.

EHBO-kit


Een EHBO-kitje voor dieren is ook handig om in huis te hebben. Puppy’s zijn nogal onstuimig en kunnen al eens wondjes of teken hebben. Met een EHBO-kitje kan je de meeste ongemakken de baas.

Kam of borstel

Schaf zeker ook een kam of borstel aan specifiek voor puppyvacht. In de dierenwinkel kunnen ze jou adviseren welke kam perfect past bij je kleine vriend, want er bestaan verschillende soorten kammen en borstels voor elk type vacht. Zo kan je kleine vriend al wennen aan het kammen of borstelen en kan je die puppyvachtrui wat onder controle houden. Je kan ook kiezen voor een massagehandschoen. Naast het borstelen helpt zo’n handschoen je pup of hond ontspannen.
Hoe vaak moet je je puppy of hond kammen of borstelen? In het algemeen kan je deze regel hanteren:
 • Langharige honden: dagelijks kammen
 • Halflangharige honden: om de dag kammen
 • Kortharige honden: 1-2 x per week kammen

In de ruiperiodes kan je best de vacht intensiever verzorgen en je puppy of hond dagelijks borstelen, ongeacht het type vacht dat hij heeft. Een bezoekje aan de trimmer kan ook wonderen doen voor de vacht van je hond. Start hier ook al mee als puppy, zodat je hond kan wennen aan de geluiden in het trimsalon.
Dog getting combed at grooming salon - Hond wordt gekamd in het trimsalon - Flamingo Pet Products

Smullen doet groeien


Nogal voor de hand liggend, maar je lieve schat moet ook eten en drinken. Je fokker, het dierenasiel waar je lieverd vandaan komt of de dierenwinkel kan je adviseren over het type voer, de hoeveelheid en hoe vaak je moet voeren.
Voeren kan je in een voerbak doen, maar dat hoeft niet per se. Je kan het eten bijvoorbeeld ook geven in spelvorm, bijvoorbeeld in een snuffelmat, een brain-train-speeltje of een bal die je kan vullen met brokjes. Zorg wel dat je puppy zijn portie flink opeet. Een halfuurtje voor en na het eten doet je puppy het best rustig aan. Gulzige puppy’s voer je best in een antischrokbak (ook wel slow feeder genoemd), om een maagkanteling te voorkomen. Vooral grotere rassen zijn hier gevoelig voor. Vergeet ook geen drinkbakje of drinkfontein.

 
Om goed gedrag te belonen en je puppy dingen aan te leren, zijn trainingssnacks onmisbaar. Je kleine vriend wil vaak alles doen voor een lekkere beloning. Trainingssnacks zijn kleiner dan andere snoepjes, wat ze ideaal maakt om te trainen omdat je er wat meer van kan geven op een dag. Controleer op de verpakking even welke snacks geschikt zijn voor jouw puppy, of vraag advies aan de winkelier.
Ontdek ons smakelijk eet- en drinkassortiment


Geen poep op de stoep: denk aan poepzakjes!


Wil je je omgeving proper houden of een boete vermijden, dan zijn poepzakjes vaak een absolute must. Want in heel wat landen is het verplicht om je hondenpoep op te ruimen. En het is wel zo aangenaam als je op je wandelroute geen bruine hoopjes moet vermijden.

Vergeet je regelmatig je poepzakjes? Een poepzakjeshouder kan je helpen. Je hangt hem aan je leiband en je vertrekt nooit zonder. En het ziet er nog eens hip uit ook! Vergeet ‘m alleen niet op tijd en stond bij te vullen met een nieuw rolletje om vervelende situaties te voorkomen. 😉

Om poep in je eigen tuin weg te ruimen, bestaan er handige poepscheppen oftewel ‘poop scoopers’. Je kan eventueel een poepzakje rond je scooper doen, zodat deze steeds schoon blijft. Poepgemakkelijk!
Ziezo, nu heeft je pup zowat alles dat hij nodig heeft voor een goede start. Geniet van jullie tijd samen, want voor je het weet zijn ze alweer aan het puberen!

Kort samengevat

Je basisuitrusting bestaat uit een hondenmand of bench, speeltjes, poepzakjes, een hals- en leiband, transportbenodigdheden, een eet- en drinkbak, puppyvoer, snacks, puppyshampoo en EHBO-kit. Afhankelijk van het ras of je situatie heb je misschien meer spulletjes nodig.
Een bench gebruiken heeft enkele voordelen. Het bevordert de zindelijkheidstraining, is een veilige plek voor je pup, voorkomt dat je hond te veel beweegt na een operatie en is makkelijk om te toveren tot een knus bed.
Puppy pads zijn ideaal om te gebruiken wanneer je je hond niet elk kwartier buiten kan laten om een plasje te doen. Ze zijn aantrekkelijk voor je pup en waterdicht aan de onderkant. Leg ze ergens neer waar je pup zijn behoefte mag doen.
Een langharige hond borstel of kam je best elke dag. Halflangharige rassen borstel je om de dag, kortharige honden en puppy’s komen toe met 1 of 2 borstelbeurten per week. Tijdens de ruiperiodes heeft de vacht een intensievere verzorging en dus extra kambeurten nodig.